
AMERSFOORT – oensdag 3 mei vond er in Amersfoort een grootschalige ondermijningscontrole plaats. De Douane, Belastingdienst en politie werkten samen en hielden één persoon aan. Ook werden voertuigen in beslag genomen. De Gemeente Amersfoort en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voerden controles uit bij meerdere ondernemingen op de Meridiaan om ondernemers bewust te maken van ondermijnende criminaliteit.
Eén persoon werd aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. De politie nam een kleine hoeveelheid softdrugs en een verboden mes in beslag. Een rijbewijs werd ingevorderd en er werden diverse bekeuringen uitgeschreven voor forse overtredingen. De Belastingdienst signaleerde 1,4 miljoen euro aan belastingschulden, waarvan ruim 53.000 euro direct geïnd werd. Ook werden er 13 voertuigen in beslag genomen vanwege openstaande schulden, waarvan er 4 direct werden afgesleept. De uitgevoerde controles versterkten de informatiepositie van de politie en ketenpartners op signalen van ondermijnende criminaliteit.
Op de Meridiaan in Amersfoort controleerden de Gemeente Amersfoort en de Voedsel- en Warenautoriteit meerdere ondernemingen. Hierbij was sprake van reguliere controles en controles bij ondernemingen na ontvangen van meldingen van mogelijk illegale bewoning en gokactiviteiten. Omwonenden ervaren al langer een gevoel van onveiligheid rondom de ondernemingen. Deze controle verliep rustig en er zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld. Wel zijn er enkele zaken aangetroffen waarvoor nog nader onderzoek nodig is.
Op industrieterrein De Brand en op de Paladijnenweg in Amersfoort werden voertuigen en hun inzittenden gecontroleerd. Hierbij werd onder andere gebruikgemaakt van vaste en mobiele ANPR-camera’s en een drugshond van de Douane. Motorrijders van de politie leidden de voertuigen naar de controlelocatie. Tijdens de controle reden er in de stad opvallende en onopvallende voertuigen op zoek naar ondermijnende signalen.
De overheid houdt regelmatig dit soort controles, met als doel het ondermijnende karakter van zware criminaliteit aan te pakken. Voorbeelden zijn wapenbezit, uitkerings- en belastingfraude of een inkomen uit criminele activiteiten. Bijkomend voordeel van deze brede aanpak is dat de politie beter en sneller kan inspelen op signalen van ondermijnende criminaliteit.