
UTRECHT – ppij is groot, zowel financieel als emotioneel. Het is daarom belangrijk dat de politie zich blijft inzetten om deze vormen van digitale criminaliteit aan te pakken. Door intensief onderzoek en samenwerking met andere instanties kunnen verdachten worden opgespoord en slachtoffers worden geholpen.
In dit specifieke geval hebben de verdachten zich voorgedaan als bankmedewerkers en phishingmails verstuurd naar potentiële slachtoffers. Door zich voor te doen als betrouwbare instanties zoals de KvK of DigiD, wisten zij informatie te verkrijgen van de slachtoffers. Vervolgens werden de slachtoffers gebeld door de zogenaamde bankmedewerkers, die hen vertelden dat zij slachtoffer waren geworden van een hack. Om het probleem op te lossen, werden de slachtoffers overgehaald om het softwareprogramma ‘Anydesk’ te installeren. Hiermee konden de verdachten op afstand de computer van de slachtoffers besturen en via internetbankieren geld wegsluizen.
Naast deze methode gingen de verdachten ook fysiek te werk. Bij sommige slachtoffers kwamen zij aan de deur om pinpassen en waardevolle spullen op te halen. In totaal hebben zij zo’n 70.000 euro buitgemaakt. Het onderzoek naar de precieze rol van de zes verdachten is nog gaande en er wordt verwacht dat er nog meer slachtoffers naar voren zullen komen.
Het is zorgwekkend dat digitale criminaliteit steeds vaker voorkomt en dat criminelen steeds inventiever worden in hun methodes. Het is daarom van groot belang dat mensen alert blijven en zich bewust zijn van de risico’s. Het is belangrijk om nooit persoonlijke gegevens of inloggegevens te delen via e-mail of telefoon, tenzij men zeker weet dat het om een betrouwbare instantie gaat. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de computer en andere digitale apparaten te controleren op verdachte software of activiteiten.
De politie blijft zich inzetten om digitale criminaliteit aan te pakken en roept slachtoffers op om altijd aangifte te doen. Door samen te werken met andere instanties en door intensief onderzoek kan de politie verdachten opsporen en slachtoffers helpen. Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de risico’s en dat zij alert blijven op verdachte situaties. Alleen op die manier kunnen we gezamenlijk de strijd tegen digitale criminaliteit aangaan.